Hvad sker der i laboratoriet

– efter æggene er taget ud??

Mere information

Dag 0:

Vi tømmer æggeblærerne/folliklerne for æg, dette kalder vi aspiration. Æggene anbringes ved 37 grader i en skål med medie som efterligner miljøet i livmoderen.

Efter et par timer er de klar til at blive befrugtet. Befrugtningen kan enten være ved IVF- eller ICSI-metoden.

Ved IVF-metoden tilsætter vi sæden til æggene. Der er nu mulighed for spontan befrugtning. Nogle timer senere flytter vi æggene over i en dyrkningsskål i hver sin lille brønd.

Ved ICSI-metoden injiceres der manuelt en sædcelle i hvert modent æg. Inden injektion, renses hvert æg for de støtteceller som omslutter ægget. Under mikroskop udvælges en sædcelle. Sædcellen aktiveres ved at slå den over halen, og den suges op i en pipette. Ægget holdes med en anden pipette. Nu injiceres sæd- cellen i ægget. Denne proces gentages for alle de aspirerede æg.

Tilkøb af Calcium behandling: Har befrugtningsraten tidligere været lav ved ICSI-metoden, kan den muligvis øges ved at behandle de injicerede æg med calcium. Dette sker ved kortvarig at anbringe de injicere- de æg i en calcium opløsning inde de lægges i dyrkningsskålen.

Efter befrugtning anbringes æggene i hver sin brønd i en dyrkningsskål.

Dag 1

Vi ser efter om æggene er befrugtede. Det kan vi se, ved at at ægget har 2 pronuklii – DNA fra henholdsvis æg- og sædcellen.

Man forventer ikke, at alle æg bliver befrugtede. Normalt befrugtes 50-60% af æggene. Det er afhængigt af kvaliteten af æggene og sæden.

Dag 2

I dag kigger vi efter delinger i æggene. Typisk har de delt sig i 2-4 celler og nogle gange helt op til 6 celler.

Dag 3

Vi kigger igen efter delinger. Typisk har de delt sig til 6-8 celler og nogle gange 10 celler.

Dag 4

Æggene deler sig videre og cellerne begynder at smelte sammen, hvorfor de ikke længere kan tælles.

Dag 5

Hvert æg består nu af flere hundrede celler. Ægget er svulmet op, og for første gang kan man se den del af ægget, som bliver til fosteret og den del, som bliver til moderkagen. Dette stadie i udviklingen kalder vi blastocyst-stadiet. Vi ser på alle æggene og udvælger dét æg, der skal lægges op i livmoderen. Er der overskydende blastocyster, bliver disse frosset, så du kan benytte dem senere, hvis du ønsker.

Man forventer i gennemsnit, at 25% – 30% af de æg der bliver befrugtede, bliver til blastocyster der kan føre til en graviditet.

Dag 6

Vi ser efter en sidste gang, om der er flere æg, der har udviklet sig til blastocyster, der kan føre til en graviditet. Er der det, bliver disse også frosset.

Æggenes udvikling foregår ofte i ryk, hvilket gør det svært for os at give en præcis udmelding om hvordan æggene kommer til at klare sig i de 5 – 6 dage, de ligger i inkubatoren.

Vi orienterer jer på dag 1, om hvor mange æg der er befrugtet.

Vi fryser blastocyster på henholdsvis dag 5 og dag 6. Derfor vil vi når dyrkningsprocessen afsluttes på dag 6, sende

jer en kvittering, for hvor mange blastocyster vi har frosset på henholdsvis dag 5 og på dag 6.

Derudover sender vi jer en optøningserklæring. Optøningserklæringen skal udfyldes og returneres til os, hvis I skal have transfereret en frossen blastocyst. Optøningserklæringen må max være 1 måned gammel ved optøning/ transfereringen.

I kan vælge om I vil tilkøbe:

Assisted Hatching: (AHA) kan i nogle tilfælde forbedre graviditetschancen ved IVF og ICSI. Ægcellen er omgivet af en ”skal”, der kaldes zona pellucida. De første celledelinger forgår inden for denne skal. Når embryonet når blastocyst-stadiet, skal det ”klække” igennem denne skal, for at kunne sætte sig fast i livmoderslimhinden. Der er fremsat teoretiske overvejelser om, hvorvidt embryoner kan have svært ved at komme ud af skallen. Det kan af- hjælpes ved at vi mekanisk og under mikroskop laver små huller i skallen.

Akupunktur: Vi tilbyder akupunktur der fremmer blodgennemstrømningen i livmoderen og øger den mentale af- slapning, i en proces der kan virke stressende.

USB-pen: Vi tilbyder en video af udvikling fra dag 0 til dag 5/6 på dén blastocyst vi transfererer.

Bestil informationsmateriale

IVF/ICSI

En IVF-behandling for dig, der ønsker at bruge sine egne æg og få dem befrugtet ved hjælp af “reagensglasmetoden” i laboratoriet. En foregående hormonstimulation hjælper dig med at danne flest mulige modne ægceller.

.

Læs mere om IVF/ICSI

Ægdonation

På Sellmer Fertilitet har vi et omfattende ægdonationsprogram. Vi har meget kort ventetid på en ægdonor og hos os får du adgang til en database med alle vores ægdonorer, så du i ro og fred kan finde den ægdonor, der matcher dig bedst.

Læs mere om ægdonation